Menu

Taal:

Oplevering duurzaam balkonbeglazingssysteem

De leden van VvE Boerhaavelaan in Leiden kunnen sinds kort – als eerste VvE in Nederland – genieten van balkons die voorzien zijn van een duurzaam Balco beglazingssysteem. De renovatie van de flat kende een aanloop van twee jaar en is mede mogelijk gemaakt door de inzet van de bewoners van het complex, het bestuur en een financiering van het Nationaal Warmtefonds.

Goede communicatie en draagvlak cruciaal

De portiekflat aan de Boerhaavelaan in Leiden huisvest 30 appartementen, wordt beheerd door Klein VvE Beheer en kent een actieve Vereniging van Eigenaars met een betrokken bestuur. In 2019 werd het plan door Balco aan de bewoners gepresenteerd. In een zogenaamde ‘Tent Show’ op locatie hebben wij een productdemonstratie gegeven, waarbij een model van het balkon met beglazingssysteem én een gevelimpressie van het eindresultaat werd getoond. Zo werd de voorgestelde oplossing visueel en tastbaar, en ontstond draagvlak bij de leden voor dit verduurzamingsproject. Zowel in het voortraject als bij de besluitvorming en tijdens de renovatie zelf is een goede communicatie van groot belang geweest.

Financiering en vergunningen

Dankzij een financiering van het Nationaal Warmtefonds in combinatie met de besparing op het MJOP (vermeden onderhoud op het gebied van schilderwerk en beton- onderhoud) werd het project financieel haalbaar voor de leden. Daardoor resteerde slechts een acceptabele verhoging van de VvE-bijdrage. Naast de begeleiding op het gebied van financiering heeft Balco ook het hele vergunningsproces voor haar rekening genomen. Zowel op technisch vlak als bij de aanvraag bij de welstandscommissie. Daarbij werd het technische aspect van het project gewaarborgd door zowel constructeurs op het hoofdkantoor van Balco in Zweden als de lokale constructeur Krekon BV.

Boerhaavelaan Balco
Balco balkonbeglazingssysteem – VvE Boerhaavelaan in Leiden

Productie en uitvoering

Zodra de omgevingsvergunning afgegeven werd, is direct aan de werkvoorbereiding begonnen. De Balco-ingenieurs uit Zweden hebben alle balkons vakkundig ingemeten. Samen met de beschikbare tekeningen is een nauwkeurige constructie ontworpen van het systeem. De complete constructie en de balkons zijn tot in de kleinste details twee- en driedimensionaal getekend. Na het accorderen van het tekenwerk door de VvE zijn alle onderdelen in de fabriek in Zweden geproduceerd.

Beide lange gevels van de flat zijn medio juni 2021 aangepakt, waarbij gestart is met het demonteren van het bestaande hekwerk en het aanbrengen van de beugels voor de balkonbeglazing. Alle onderdelen van het project zijn in de fabriek per woning en portiek samengesteld. De bouwpakketten werden vervolgens op basis van de montageplanning op de bouw afgeleverd. Het monteren van de Balco balkonbeglazing nam ongeveer zes weken in beslag en werd grotendeels afgerond vóór de zomervakantie, zodat de bewoners direct konden genieten van hun nieuwe balkons.

Balco balkonbeglazingssysteem

Het Balco-systeem is toegepast als duurzaam alternatief voor het continu onderhouden van de kozijnen, het hekwerk en de balkons. Ook lost het de problematiek van warmteverlies bij het betonnen gevelvlak op. Dankzij de Balco-balkonbeglazing zijn beide lange gevels van een extra isolatieschil voorzien. Hiermee bespaart de VvE niet alleen op energie- en onderhoudskosten, maar is ook het wooncomfort voor alle bewoners aanzienlijk verbeterd.

Enthousiaste leden

De leden van de VvE zijn enthousiast over het project en de verbeteringen van hun gebouw. Jörgen Boegborn, van Balco-Balkonsystemen vat de verschillende reacties die hij ontving samen: “Met deze nieuwe jas om de bestaande gevel heen, zijn we er op veel fronten op vooruit gegaan. Het wooncomfort is verbeterd, de stookkosten zijn verlaagd, de leefruimte is vergroot én de flat heeft een esthetische upgrade gekregen. Ook merken we dat we minder geluidsoverlast hebben van het nabijgelegen spoor en de tegenoverliggende school. Daarnaast kunnen we veel langer genieten van ons balkon, zélfs tijdens die typische Hollandse zomers, maar straks ook in het najaar en het voorjaar”.

Oplevering duurzaam balkonbeglazingssysteem van Balco

Uitnodiging projectbezoek
Bent u benieuwd naar dit project? Bestuursleden van geïnteresseerde VvE’s zijn van harte welkom om dit referentieproject op locatie te bezichtigen. Plan een bezoek in met Jörgen Boegborn (Area Sales Manager bij Balco Balkonsystemen): mail naar jorgen.boegborn@balco.nl of bel 06 20713094.

Balco Galerijbeglazing
Balco balkonbeglazingssysteem – VvE Boerhaavelaan in Leiden

Balco is de marktleider in Europa voor balkons en balkonbeglazing. Interesse in Balco balkonbeglazingssysteem voor balkon? Wil je meer weten over onze oplossingen voor renovatie-, transformatie- of nieuwbouwprojecten? Neem dan contact met ons op!

Balco is actief in verschillende landen in Europa. Zweden, Denemarken, Finland, Noorwegen, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Abonneer op onze nieuwsbrief!

Krijg doorlopend informatie over onze producten en oplossingen voor verenigingen van eigenaren, gemeentelijke woningcorporaties, particuliere eigenaren, architecten en bouwers.