Menu

Taal:

Boerhaavelaan – Leiden

VvE kiest duurzaam balkonbeglazingssysteem als slim alternatief voor kozijnvervanging bij portiekflat Boerhaavelaan – Leiden

Als eerste VvE in Nederland, kunnen de leden van VvE Boerhaavelaan in Leiden genieten van balkons die voorzien zijn van een duurzaam Balco balkonbeglazingssysteem. Dit verduurzamingsproject is mede mogelijk gemaakt door de inzet van de bewoners van het complex, het bestuur en een financiering van het Nationaal Warmtefonds.

Verduurzaming en energietransitie spelen bij renovatie en groot onderhoudsprojecten een belangrijke rol. Steeds vaker wordt Nul Op de Meter (NOM) als eis gesteld, wat een extra uitdaging vormt bij hoogbouw, zoals portiekwoningen en galerijflats. Daar speelt Balco met haar galerijsysteem mooi op in.

Feiten over het project

Klant:

Beheerder: Klein VvE Beheer Financiering: Het Nationaal Warmtefonds

Bouwjaar:

2021

Adres:

Boerhaavelaan, 2334 EK, Leiden (Zuid-Holland)

Films:

Citat Balco

Met deze nieuwe jas om de bestaande gevel heen, is het wooncomfort verbeterd, de leefruimte vergroot, zijn de stookkosten verlaagd én heeft de flat een esthetische upgrade gekregen. Ook merken we dat we minder geluidsoverlast hebben van het nabijgelegen spoor en de tegenoverliggende school. Door het jaar heen kunnen we veel meer genieten van ons balkon”, zeggen diverse leden van de VvE Boerhaavelaan.

Voor

Gevelbeeld voor de aanpassingen van een Balco systeem.

Na

Gevelbeeld na de aanpassingen van een Balco systeem

Verduurzamingsproject VvE

Bij verduurzamingsprojecten zoals dit project, kijkt Balco naar methodes die hetzelfde energetische resultaat behalen, maar waarmee ook het wooncomfort verbeterd wordt. Vanuit de expertise op het gebied van renovaties, adviseerde Balco om bij de portiekflat Boerhaavelaan beide lange gevels te voorzien van een extra isolatieschil: de Clima Wall. Hét duurzame en slimme alternatief voor het continu onderhouden van de kozijnen, het hekwerk en de balkons. De problematiek van warmteverlies bij het betonnen gevelvlak werd hiermee eveneens ondervangen. De leden van de VvE besparen op energie- en onderhoudskosten en genieten van een aanzienlijk verbeterd wooncomfort.

Goede communicatie en draagvlak cruciaal

De portiekflat aan de Boerhaavelaan in Leiden huisvest 30 appartementen, wordt beheerd door Klein VvE Beheer en kent een actieve Vereniging van Eigenaars met een betrokken bestuur. Goede communicatie en het creëren van draagvlak is cruciaal, zowel in het voortraject, als bij de besluitvorming, maar ook tijdens de renovatie zelf. Balco gaf in het voortraject een zogenaamde ‘Tent Show’ op locatie. Een productdemonstratie, waarbij een model van het balkon met beglazingssysteem én een gevelimpressie van het eindresultaat werd getoond. Zo werd de voorgestelde oplossing visueel en tastbaar, en ontstond draagvlak bij de leden voor dit verduurzamingsproject.

Citat Balco

Balco initieert, inspireert en informeert.

Financiering en vergunningen

Dankzij een financiering van het Nationaal Warmtefonds in combinatie met de besparing op het MJOP (vermeden onderhoud op het gebied van schilderwerk en betononderhoud) werd het project financieel haalbaar voor de leden. Er resteerde slechts een acceptabele verhoging van de VvE-bijdrage. Balco nam de begeleiding op het gebied van financiering en het hele vergunningsproces voor haar rekening. Zowel op technisch vlak als bij de aanvraag bij de welstandscommissie. Het technische aspect van het project werd gewaarborgd door zowel constructeurs op het hoofdkantoor van Balco in Zweden als de lokale constructeur Krekon BV.

Productie en uitvoering

Direct nadat de omgevingsvergunning werd afgegeven, startte Balco de werkvoorbereiding. Balco-ingenieurs uit Zweden hebben alle balkons vakkundig ingemeten. Samen met de beschikbare tekeningen is een nauwkeurige constructie ontworpen van het balkonsysteem en is deze tot in de kleinste details twee- en driedimensionaal uitgewerkt. Alle onderdelen zijn in de fabriek in Zweden geproduceerd en per woning en portiek samengesteld. Na het demonteren van het bestaande hekwerk zijn de beugels voor de balkonbeglazing aangebracht. De complete bouwpakketten zijn vanuit de fabriek op basis van de montageplanning op de bouw afgeleverd. Na de monteren van de Balco balkonbeglazing konden de bewoners direct genieten van hun nieuwe balkons.

Energetisch

Galerijbeglazing biedt energetische voordelen. De beglaasde galerij en de lucht erin fungeren als isolatielaag voor het gebouw. De lucht in de galerij wordt door de zon opgewarmd en wanneer de deuren naar de woonruimte toe worden geopend, komt er in elk geval geen koele buitenlucht het appartement in. Hiermee kunnen de energiekosten lager zijn.

Lagere onderhoudskosten


Dat beglazing de façade van het pand en de deuren en kozijnen tegen weer en wind beschermt is duidelijk. Dat zorgt voor een verlaging van de onderhoudskosten en de levensduur van de galerij wordt tot 50 jaar verlengd.

Wil je meer weten over onze oplossingen voor renovatie-, transformatie- of nieuwbouwprojecten? Neem dan contact met ons op!

Lees hier meer over de voordelen van balkonbeglazing.

Lees hier meer over de voordelen van galerijbeglazing.

Beheerder: Klein VvE Beheer. Financiering: Het Nationaal Warmtefonds. Oplevering balkons: augustus 2021. Type project: Verduurzamingsproject. Balco oplossing: Balco balkonbeglazing TwinAir. Constructie/montage: Montagebevestiging aan de kopse kant van de balkonplaten.

Vul je naam, telefoonnummer en e-mailadres in en wij nemen spoedig contact met je op.
We maken geen individuele balkons voor privéwoningen.

    Ik heb gelezen en ga akkoord Balcos Integrity Policy

    Abonneer op onze nieuwsbrief!

    Krijg doorlopend informatie over onze producten en oplossingen voor verenigingen van eigenaren, gemeentelijke woningcorporaties, particuliere eigenaren, architecten en bouwers.